Tuesday, September 14, 2010

Resipi Lonjok

Yuhuuu!i'm back after sekian lama menyepi. Ak menyepi becoz laptop ak rosak baru-baru nie. Baru je abang ak repair time ak balik kat kampung nie. So, sekarang dah leh on9 and blogging cam bese la tanpa halangan dan cobaan lagi. hehe =)..So manyak entry ak nak wat sebenarnya..entry pasal hari raya sangat banyak okeh! Tapi nanti la ak rajin sikit ak update la satu persatu story pasal raya tu keh. hik3...

Now, ak nak citer sal lonjok. Korang tau tak ape tue lonjok? Sesetengah orang maybe tak tahu kan. eleh ak tahu laaa becoz bila ak tnye sesetengah orang tue diorang tanye plak ak "lonjok tu apa?" haishhh..nampak sangat lonjok ni tak fofular kan kan..ok ok tak per..meh ak nak citer serba sikit pasal lonjok ni. Lonjok ni dikenali juga dengan nama "Siput Buluh". Bleh cari kat tepi pantai tak pon korang pegi pasar mesti ada tu pon kalau musim dia la. haha!!

Ok tu je serba sikit sal Lonjok. Nak tahu macam mana rupanya? Meh sini ak tunjuk....


Inilah dia lonjok yer kengkawan..bentuk dia macam rope Cacing sikit tapi duk dalam cengkerang cam buluh.
Tue pasal la stgh org pgil Siput Buluh. Lonjok ni adik ak yang cari kat pantai depan umah ak jer.
Kebiasaannya orang kat kampung ak di Kuantan suka mencari lonjok bila time musim dia.
Sekarang ni musim lonjok kot. Cara nak dapatkan lonjok ni, perlu guna batang macam lidi dan kapur.

Lonjok ni sedap dimasak lemak cili api dan tumis pedas.
Tapi adik ak mintak masak tumis pedas. So, cara-cara nak masak dia mudah jer. Meh sini nak tunjuk.

Mula-mula tu kan kena tumbuk bawang merah, bawang putih dan serai.
Guna blender pon boleh. Tapi ak lebih suka gunakan lesung batu lagi sedap rasanya.




Lepas tu tumbuk @ mesin cili kering. Nak guna Lada Boh pon boleh tapi lagi sedap
kalau guna cili kering. Rasa dia lagi pedassssssssss...........




Lepas tu tumiskan bawang dan serai yang ditumbuk bersama cili kering
dalam kuali dengan minyak masak sikit.




Dan selepas itu masukkan lonjok yang telah dibersihkan ke dalam tumisan tadi
serta masukkan sedikit air dan kacau sehingga masak. Jangan lupa letakkan sedikit bahan perasa.




Bila dah masak, lonjok tadi akan terkeluar dari cengkerangnya.
Jadi boleh lah diangkat dan sedia untuk dihidangkan.




Mmmmmm...sedap dimakan bersama nasi yang tengah panas-panas.

Selamat menjamu selera!


4 comments:

~aSHa~ said...

mmg tak penah dgr lonjok ni...
kira betul2 menambah pengetahuan ni...

ardinihumaira said...

ummmph!
kegemaran dni tu kak.. dulu dni pernah try.. kawan dni yang kasi. memamng sedap kaw kaw bila kena dengan sambal dia yang sedap tu. perghh!

@juera said...

~aSHa~ --> ye ke kak..rmai org x thu klu tnye psl lonjok..tp klu akak rse nk mkn sila la jemput dtg mkn kt tg. lumpur ada jual..rasa dia mnis2 gitu..skrg musim dia ni..rmai org turun pantai cr mende ni..

@juera said...

ardinihumaira --> oo kgemaran dni..mmg rse dia kaw kaw kn..=)